dinsdag 24 augustus 2010

Warmwatervoorziening

Aangezien Zijpendaalseweg 25-27 een kantoorpand is, was er oorspronkelijk geen warmwatervoorziening, op een gasgeiser in de pantry na.

Nadat het pand gekraakt was in september 2009 is er antikraak bewoning gerealiseerd. Daarvoor is er een tijdelijke douche gemaakt in één van de toiletten. We kunnen voorlopig dus douchen, maar het is duidelijk dat er wat anders gemaakt moet worden voor alle badkamers en keukens die we van plan zijn te realiseren.


Tijdelijke douche






















Beetje roestig























Elektrische boiler





















Het pand is in de kelder voorzien van een vrij recente Remeha Quinta HR-ketel van 85 kW, die geschikt is om een indirect gestookte boiler aan te drijven. Deze ketel is aangesloten op een rookgaskanaal dat uitkomt boven op het dak.


Er zijn nu verschillende mogelijkheden om de warmwatervoorziening te realiseren:

1. In de kelder een aparte geiser of boiler plaatsen met een eigen rookgaskanaal. Er zijn weliswaar drie bouwkundige rookgaskanalen, maar zo te zien loopt er maar één helemaal door tot de kelder. Dus dat is lastig. Bovendien duurt het dan eindeloos lang voordat het warme water op de bovenste verdieping is. Dit is wel weer op te vangen door het warme tapwater te laten circuleren, maar dat kost weer veel stroom en warmeverlies.

2. De gasketel vervangen door een combiketel. Dit is wel jammer van de bestaande ketel, die vrij nieuw is, maar die kan misschien weer verkocht worden. Je blijft de afstand tot de bovenverdieping houden. En het is nog de vraag of je combiketels van 85 kW hebt. Dat is wel twee tot drie keer zoveel als een normale woonhuisketel.

3. Een indirect gestookte boiler koppelen aan de cv-ketel. Dit is mogelijk want de ketel heeft een boilerregeling. Het cv-water verwarmt dan de boiler. Er is geen tweede rookgasafvoer nodig. Voordeel is dat je veel watercapaciteit hebt, dus je bad is zo vol. Probleem is wel dat er een boiler met dubbelwandige warmtewisselaar vereist is voor een vermogen van meer dan 45 kW. Dat maakt de boiler extra duur. En je blijft zitten met de grote afstand tot de bovenverdieping.

4. Een gasgeiser (badgeiser) geplaatst op de bovenste verdieping vlak onder het dak met een eigen rookgasafvoer. Dit heeft als voordeel dat de bovenverdieping snel warm water heeft, maar de badkamer op de tussenverdieping moet wat langer wachten. Niet veel echter, want de badkamer zit dan pal onder de geiser. De afstand tot de lager gelegen verdiepingen is echter weer groot. En daar komen nog een douche en wat tappunten in toiletten en pantry. Er zijn echter geen stilstandverliezen, iets wat je met een boiler wel hebt.

Het mooiste (en duurste) is een combinatie van optie 3 en 4. Ik denk dat we maar eens beginnen met een geiser en kijken of dat werkbaar is. Een boiler er bij kan altijd nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten