zaterdag 5 maart 2016

Automatisering van de verwarming

We hebben hier een best wel onhandig verwarmingssysteem. De watertemperatuur van de ketel wordt weersafhankelijk gestuurd. Dat wil zeggen dat het water warmer is als het buiten kouder is en omgekeerd. Bij -10 oC buiten is het water dan bijvoorbeeld 90 oC. Verder wordt de temperatuur per ruimte ingesteld met thermostaatkranen.
Nu hebben we geen volledige bezetting, dus sommige ruimtes worden gebruikt en sommige niet en dan maar een deel van de dag.
Dat betekent dat je elke dag in alle ruimten de thermostaatkraan op tijd open en dicht moet draaien.


En dat wordt dan vergeten dus het is te koud of de verwarming blijft aan staan en dat kost veel energie.
Ik sprak Broer Max hierover en hij heeft overal in zijn huis de thermostaatkranen vervangen door elektronische kranen en hij kan elke radiator sturen met een app op zijn smartphone. Dat systeem heet toevallig ook Max! www.eq-3.de.


Dus ik heb een setje Max! gekocht bij Conrad www.conrad.nl en de groepsruimte achter daarmee ingericht.
De groepsruimte achter heeft twee radiatoren en een vloerverwarming.
De radiator tegen de wand met conventionele thermostaatkraan
De verdeler van de vloerverwarming


Het setje bestaat uit twee thermostaatkranen, een kamerthermostaat, een raamcontact, een pompschakelaar, een internetgateway en een Eco-schakelaar. Alles is draadloos en elk apparaat heeft dus een set batterijen die je elke twee jaar moet vervangen.


Dezelfde radiator met de elektronische kraan.
De besturingen van de radiatorkranen zijn makkelijk te vervangen. Er zijn diverse verloopringen bij geleverd zodat de nieuwe besturing op elk soort radiatorkraan past.


Kamerthermostaat
Met de kamerthermostaat kun je de twee thermostaatkranen aansturen. De vloerverwarming stuur je aan door de pomp aan en uit te zetten. De vloerverarming heeft ook een thermostaatkraan, maar die zet ik dan altijd op 45 oC.




Thermostaatkraan bepaalt de temperatuur van het water in de vloer
 Het aan en uit zetten van de pomp gebeurt door een radiografisch gestuurde schakelaar.


Schakelaar aangestuurd door de software
De raamcontracten schakelen de verwarming laag.



Raamcontact
Met de eco-schakelaar zet je alle verwarmingen tegelijk laag.


Eco-schakelaar
Een klein probleem is dat de Max!-kranen een stuk groter zijn dan de oorspronkelijke. Bij de radiator bij het raam stak die knop dus een stuk in het kussen van de bank.



De kraan is te lang. Hij steekt in het kussen.
Ik heb dat opgelost door een stuk uit de plank van het kussen te zagen en een soort nisje in het kussen te maken waar de knop in past.


Nisje van houtjes

Het schuim bijgesneden


Alles weer bekleed


Je ziet er niets van (en je voelt het ook niet)


De grap van Max! is nu dat je alles ook via internet aan kunt sturen. Dit gaat via de Cube (gateway) die radiografisch verbonden is met alle apparaten.


Het witte kubusje bovenin is de internet gateway. Deze is direct verbonden met de router (het zware kastje er onder).


Ik heb de Max! software geïnstalleerd en daarin kun je een elke ruimte apart regelen. Op het scherm zie je de ingestelde en de gerealiseerde temperatuur.




Je kunt ook een weekprogramma instellen. Dat is erg handig voor ons omdat we in deze ruimte elke week op vaste momenten bezetting hebben. Yoga, mindfulness, etc.


Weekprogramma van Max


Via een website kun je overal bij je verwarming: max.eq-3.de


We hebben het systeem nu een week. In het begin kwam het voor dat de ruimte spontaan opgewarmd werd terwijl het weekprogramma 6 oC voorschreef. Volgens mij kwam dat doordat de internetgateway niet goed werkte. Ik heb de gateway (Cube) nu wat hoger in de meterkast gehangen. Soms krijg ik de melding dat een apparaat niet verbonden is met de gateway. Het is wel zo dat deze ruimte het verst van de meterkast af ligt.
De laatste dagen gaat het echter goed, dus fingers crossed. Als het systeem goed blijft werkend dan vervang ik alle kranen in huis.
In totaal zijn dat 23 kranen. Plus de raamcontacten en kamerthermostaten gaat het dan om 78 Max! apparaatjes.....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten